oğal şeker beynimizin düşmanı değil. Bize zarar veren, çeşitli işlenmiş gıdaların içinde farkında olmadan aldığımız şeker...
Yapılan çalışmalar, fazla şeker tüketiminin zayıf hafızaya, öğrenme güçlüğüne ve depresyona neden olduğunu gösteriyor. Hatta bunu bir adım ileriye taşıyarak, alkol, sigara gibi şekerin de bağımlılık yarattığını gösteren çalışmalar var.
Sağlıklı bir diyette önemli miktarda şekeri, meyve ve ekmek içeriğinden alıyoruz. Bu iyi bir şey çünkü beynimizin çalışması için her gün şekere ihtiyacı var. Ama sorun şu ki, biz bunun dışında işlenmiş gıdalardan da farkında olmadan, üstelik kronik şekilde şeker alıyoruz ve bu gıdalar genellikle hızlı emilen früktoz içeriyor.
Araştırmalar gösteriyor ki, işlenmiş şeker beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) üretimini azaltıyor. Bu faktör azaldığında, hafıza zayıflıyor ve kişi hatırlama güçlüğü çekiyor.
Şekerin fazla yemek yemeye neden olduğuyla ilgili çalışmalar da var. Fazla şeker tüketimiyle şişmanlık arasında bir bağlantı olduğunu zaten biliyoruz. Çünkü şeker yüksek kalori içeriyor. Aynı zamanda şeker ağırlıklı besinler bizde daha fazla yemek yeme hissine de neden oluyor. Bunun nedenini geç de olsa kavrayabildik. Bu alanda yapılan son araştırmalar fazla miktarda işlenmiş şeker tüketiminin beynimizin doyma mekanizmasına olumsuz etkilediğini gösteriyor. Söz konusu sistem zarar gördüğünde, kişiler daha büyük porsiyonlar tüketmeye eğilimli oluyor. Tüm bu çalışmalar, işlenmiş şeker tüketimi fazlalılığının beyne zarar verdiğini gösteriyor. Bu şekilde bakıldığında, işlenmiş şeker tüketiminin sigara ve alkol bağımlılığı kadar ciddi bir sorun olduğu anlaşılıyor.
Şeker tüketimiyle ilgili nelere dikkat etmeliyiz? Hangi tür şeker bize zarar veriyor? Şekeri hayatımızdan tamamen çıkarmalı mı? Doğal şeker nedir? Şekerle ilgili merak ettiğiniz her şey bu yazıda...
Yazının tamamı için lütfen tıklayınız:
http:// www.arttipmerkezi.com/ makaleler/ beslenme-danismanligi/ yorgunluk-ve-unutkanlik-seb ebi-seker
Yapılan çalışmalar, fazla şeker tüketiminin zayıf hafızaya, öğrenme güçlüğüne ve depresyona neden olduğunu gösteriyor. Hatta bunu bir adım ileriye taşıyarak, alkol, sigara gibi şekerin de bağımlılık yarattığını gösteren çalışmalar var.
Sağlıklı bir diyette önemli miktarda şekeri, meyve ve ekmek içeriğinden alıyoruz. Bu iyi bir şey çünkü beynimizin çalışması için her gün şekere ihtiyacı var. Ama sorun şu ki, biz bunun dışında işlenmiş gıdalardan da farkında olmadan, üstelik kronik şekilde şeker alıyoruz ve bu gıdalar genellikle hızlı emilen früktoz içeriyor.
Araştırmalar gösteriyor ki, işlenmiş şeker beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) üretimini azaltıyor. Bu faktör azaldığında, hafıza zayıflıyor ve kişi hatırlama güçlüğü çekiyor.
Şekerin fazla yemek yemeye neden olduğuyla ilgili çalışmalar da var. Fazla şeker tüketimiyle şişmanlık arasında bir bağlantı olduğunu zaten biliyoruz. Çünkü şeker yüksek kalori içeriyor. Aynı zamanda şeker ağırlıklı besinler bizde daha fazla yemek yeme hissine de neden oluyor. Bunun nedenini geç de olsa kavrayabildik. Bu alanda yapılan son araştırmalar fazla miktarda işlenmiş şeker tüketiminin beynimizin doyma mekanizmasına olumsuz etkilediğini gösteriyor. Söz konusu sistem zarar gördüğünde, kişiler daha büyük porsiyonlar tüketmeye eğilimli oluyor. Tüm bu çalışmalar, işlenmiş şeker tüketimi fazlalılığının beyne zarar verdiğini gösteriyor. Bu şekilde bakıldığında, işlenmiş şeker tüketiminin sigara ve alkol bağımlılığı kadar ciddi bir sorun olduğu anlaşılıyor.
Şeker tüketimiyle ilgili nelere dikkat etmeliyiz? Hangi tür şeker bize zarar veriyor? Şekeri hayatımızdan tamamen çıkarmalı mı? Doğal şeker nedir? Şekerle ilgili merak ettiğiniz her şey bu yazıda...
Yazının tamamı için lütfen tıklayınız:
http://
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder