30 Aralık 2012 Pazar

Vajinit: Vajinal Enfeksiyon ve Vajinal Akıntı



Normal Vajinal Flora Nasıldır?
Üreme çağındaki kadınların normal vajinal florasında pek çok aerobik ve anaerobik bakteri bulunur. Vajinada bulunan bakteri kolonisinin fonksiyonu ve nedeni bilinmemektedir ama bu bakteri türleri için üst üreme yollarına açılan bir yol olduğu bilinmektedir. Bu organizmalar canlılıklarını sürdürebildikleri ve vajinanın enfeksiyon engelleyici yeteneğinin olmadığı yerlere yerleşirler.
Vajina birçok toksik maddeden korunmak için lökosit proteaz inhibitörünü salgılar. Bu protein, dokuları toksik, inflamatuar maddelere ve enfeksiyonlara karşı korur.
Tipik olarak vajina pH'ı 4 ile 4,5 arasındadır. Sağlıklı vajina mukozasında bulunan glikojenin, vajina ekosisteminde bulunan birçok bakteri türü için besin kaynağı olduğu düşünülmektedir. Menopozdan sonra vajina epitel hücrelerinde bulunan glikojen içeriği azalmakta ve bu da vajina pH'ının değişmesine neden olmaktadır. (6-7,5 pH)
Vajinanın normal dengesi neden bozulur? Vajinit neden olur?
Az miktarda berrak veya bulanık beyaz sıvı akışı kadının vajinasında normal bir durumdur. Bu sıvı vajina dokusunu ıslak ve sağlıklı tutar. Normal durumlarda vajinada bakteriler ve mantarlar gibi çeşitli organizmalar denge içinde bulunur ve normal işlev görür. Ancak antibiyotik kullanımı, menstrüal siklus (adet döngüsü), hormonal dengedeki değişiklikler, gebelik, vajinal duşlar, menopoz, histerektomi gibi bazı faktörler vajinanın normal dengesini bozabilir. Vajina ekolojisindeki herhangi bir ögenin değişmesi çeşitli türlerin görülme sıklığını değiştirebilir. Gardnerella vajinalis, ureaplasma urealitikum gibi anaerobik türlerin, mantarların ve diğer türlerin vajinal florada aşırı artışı vajinite (vajinal enfeksiyon) neden olur.
Vajinit terimi vulvada yanma, duyarlılık ya da kaşıntıyla birlikte anormal vajinal akıntı yakınması olan kadınlardaki tanıyı ifade eder. Hastalar için jinekolog başvurularında en sık görülen nedenlerden biridir.
En sık görülen vajinit türleri nelerdir?


Daha Fazlası: http://www.tupbebek.com/makaleler/jinekoloji/vajinit-vajinal-enfeksiyon-ve-vajinal-akinti#ixzz2GUbgHvXQ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

hurlist